Stamford Bridge

I över 100 år har Chelsea FC spelat sina hemmamatcher på anrika Stamford Bridge. Det var ett tag tal om att det skulle byggas nytt och att Chelsea skull flytta ut, men något av dessa planer har vi inte märkt.

Stamford Bridge

Informationen i denna artikel har vi hämtat från Svenskafans.com och deras eminenta artikel om denna klassiska arena.

Kort historia

Redan 1877 så byggdes Stamford Bridge, men under de första 28 åren så användes arenan bara som hemmaplan för London Athletic Club, det vill säga en friidrottsklubb, fotbollen hade ännu inget här att göra. Och fastän arenan fick en ny ägare så stod det i kontraktet att arenan även i fortsättningen skulle vara i friidrottsklubbens besittningsrätt. Två år efter att den tidigare ägaren dog så gjorde dock bröderna Gus och Joe Mears slag i saken med sina planer de inte haft möjlighet att genomföra på grund av den tidigare, det var dags att bygga om Stamford Bridge till fotbollsarena och året efter så startade man sitt egna fotbollslag – Chelsea FC.

Snabba fakta

Idag är Stamford Bridge en arena i världsklass och många svenskar som åker till England för att se på fotboll gör sina resor till sydvästra London och till Stamford Bridge för att uppleva den mäktiga stämning som bjuds på när hemmalaget spelar sina matcher i Premier League, Champions League eller någon av de engelska inhemska cuperna. Här kommer lite snabba fakta om arenan:

  • Byggår: 1877
  • Publikkapacitet: 41841 sittplatser. Idag finns ingen ståplats.
  • Publikrekord: Med tanke på arenans storlek och antal platser idag så är publikrekordet från 1935 när Chelsea spelade derbymatch mot Arsenal, närmast ofattbart. Den officiella siffran på matchen är 82 905 personer.
  • Arenaarkitekt: Archibald Leitch.
  • Planens mått: Planmåttet är ofta justerbart, men standardmåttet för fotbollsplanen är 103 meter x 67 meter.