Löpning som konditionsträning

Löpning, bra konditionsträning

Konditionsträning är något som kan väcka både positiva och negativa associationer. Många upplever det som tråkigt och ansträngande. Men konditionsträning har också flera fördelar. Det stärker kroppen på olika sätt, inte minst gällande hjärta och lungor – och deras viktiga funktioner.

Löpning och kondition

Den mest klassiska konditionsträningen är antagligen löpning, en träningsform som du i princip kan utöva var som helst i världen, så länge du har ett par lämpliga skor och hyfsat bekväma kläder. För att få bästa möjliga resultat av din löpträning finns det några saker att tänka på och dessa ska vi skriva lite mer om i den här artikeln.

Utrustning

Löpning är visserligen ingen materialsport på samma sätt som exempelvis golf eller motorsport. Samtidigt är det ändå viktigt att hitta kläder och accessoarer som man är bekväm i och trivs med. Grunden ligger i ett par bra skor som är anpassade för dina fötter, ditt syfte med löpningen och vilka olika underlag du springer på. Dina kläder i övrigt bör vara i funktionsmaterial och av bra passform för maximal komfort. Det finns idag ett stort utbud av märken att välja mellan. Till exempel kan du hitta flera sköna produkter från Adidas hos Sportamore, som uppfyller de flesta löpares krav och behov.

Hitta ditt upplägg

För att din löpträning ska ge största möjliga effekt på din kondition/flås så krävs det lite planering och ett strukturerat upplägg. En bra tumregel är att ”låta varje pass göra skillnad”, och inte slentrianmässigt ge sig ut och harva runt ”bara för att man måste”. Rätt blandning av intervallträning, back- och trappträning samt distanspass av olika längd kommer efterhand resultera i att du orkar mer och kan öka såväl distans som intensitet. Många tycker att det är motiverande att sätta mål och delmål på vägen: det kan till exempel vara att delta i ett motionslopp, eller springa milen på under en viss tid.