Globen

Hockeytraditionen i Sverige är stark och runt om i landet finns en rad olika arenor som varje vecka lockar tusentals hockeyfans för att se spännande matcher. Den kanske allra mest kända hockeyarenan är Globen i Stockholm.

Globen, eller Ericsson Globe som arenan officiellt heter sedan några år tillbaka, stod färdig i februari år 1989, lagom till VM i ishockey som bland annat spelades just på Globen.

Sedan dess har ett antal stora evenemang gått av stapeln i världens största sfäriska arena. Förutom ytterligare tre hockey-VM, 1995, 2012 och 2013, även handbolls-VM, innebandy-VM samt ett oräkneligt antal stora konserter.

Totalt kan Globen inhysa 13 850 personer vid hockeymatcher och vid konserter och andra evenemang drygt 16 000 personer.

Publikrekordet i Globen lyder på 16 592 och är från juni förra året då Filip och Fredrik fyllde arenan till bristningsgränsen.
Länge var Globen den mest moderna arenan i Sverige. Under de senaste 10-15 åren har dock en rad nya arenor för hockey byggs på en rad ställen runt om i landet. Några av dessa är Malmö Arena i Malmö, Saab Arena i Linköping samt Fjällräven Center i Örnsköldsvik.