Friends Arena

Vi fortsätter att recensera arenor och på tur står vår egen alldeles nya nationalarena, Friends Arena. Nu är den inte alldeles helt ny, den har redan hunnit bli varm i kläderna efter vinterns invigning. Den har redan stått värd för både stora fotbollsmatcher och otroliga konserter. Det finns helt enkelt redan nu, bara halvåret efter invigningen, redan flertalet klassiska ögonblick som vi här tar upp.

Kuriosa

Men först kommer givetvis lite kuriosa och fakta kring arenan.

  • Publikkapaciteten ligger på 50 000 vid fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang. Alla platser är är sittplatser. Vid konserter så används även planen, vilket innebär att kapaciteten ökas uppemot 67 000.
  • Byggkostnaden uppskattas till cirka 2,8 miljarder kronor. Men för hela Arenastaden så sägs summan vara uppemot 15 miljarder.
  • Namnet kommer från stiftelsen Friends, som är en organisation som jobbar emot mobbning. Namnrättigheterna ägdes av Swedbank, men överläts till Friends. Swebank är också huvudsponsor till Friends.
  • Hemmaplan åt AIK fotboll samt herrlandslaget i fotboll.

Redan oförglömliga ögonblick

Det finns som sagt redan en del oförglömliga ögonblick från Friends Arena. Här listar vi tre av de som är starten på många fler.

Zlatan Ibrahimovics cykelspark
I den första fotbollsmatchen någonsin på arenan, den som spelades mellan Sverige och England, så hade Zlatan stor show. Fyra mål blev det, och det sista av dem kommer att bli ett för evigt klassiskt fotbollsmål i svensk fotbollshistoria.

Springsteen på Friends

Bruce Springsteen X3
The Boss har redan nu varit på Friends Arena fler gånger än de flesta Stockholmare. Tre gånger, varav två konserter en helg och en den efterföljande. Och vilka konserter sedan. Bossen beskrev sitt speciella band till Sverige och visade detta genom att på de tre konserterna, utöver den vanliga setlistan, spela igenom tre av hans mest älskade album, ett för varje kväll. Totalt såg 165 000 människor konserterna.

Swedish House Mafia
De svenska housejättarna inledde sin sista turné någonsin med sina första spelningar någonsin i Sverige. Konserterna har beskrivits med fler superlativ än de svenska akademins ordlista tillstår. Med makalösa ljusshower och en masspsykotisk publik blev de det faktiska startskottet för framtidens konserter här.