FC Barcelona

Hittills så har vi bara riktat in oss på var de stora klubbarna har sina hemmamatcher. Vi har alltså berättat om några av världens alla arenor, de som står värd för skådespelen som världsidrottare utövar. Nu presenterar vi dessa skådespelare.

Och vad passar då bättre att börja med än FC Barcelona då det var deras arena, Camp Nou som var den första arenan vi berättade om här på Hemmamatch.

FC Barcelona

Kort historik

FC Barcelona grundades 29 november 1899 och har sedan dess kommit att bli en av världens största idrottsklubbar. Och även om klubben är framgångsrik i många idrotter så är det fotbollssektionen, som bildades 1955 som har gjort klubben berömd. Klubbens fullständiga namn är Futbol Club Barcelona men kallas som du kanske känner till vanligen bara för Barcelona eller ”Barça”.

Klubben är hemmahörande i staden Barcelona som ligger i den autonoma regionen Katalonien i nordöstra Spanien. Klubben är mycket förknippad med Katalonien och det är inte sällan som både spelare, ledare och fans till Barcelona har uttryckt en önskan om att Katalonien ska bli ett självständigt land.

Framgångar

Klubben är som sagt mycket framgångsrik och har vunnit så många titlar att det är omöjligt att hålla alla titlar och respektive årtal i huvudet. Men vi klumpar här ihop det och sammanfattar klubbens alla titlar:

  • La Liga – 22 segrar.
  • Spanska cupen – 26 segrar.
  • Spanska supercupen – 12 segrar.
  • Cupvinnarcupen – 4 segrar.
  • UEFA-Cupen – 3 segrar
  • UEFA-Supercup – 4 segrar
  • Världsmästerskapen för klubblag – 2 segrar
  • UEFA Champions League – 4 segrar

Kända spelare

Att räkna upp alla kända spelare som representerat FC Barcelona skulle ta en hel evighet. Men om vi nämner några från modern tid så är det förstås Lionel Messi som är den förste att nämnas. Av många ansedd som världens bästa spelare. Med svenska ögons intresse så kan vi förstås även konstatera att både Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic har gjort framstående prestationer i Barcelona. Henke låg ju exempelvis bakom klubbens vändning i Champions League-finalen 2006, där han passade till både kvitteringsmålet och till det mål som sedermera blev segermålet mot Fredrik Ljungbergs Arsenal.