Emirates Stadium

emirates_stadium_499271980

Emirates Stadium, tidigare Ashburton Grove innan Emirates Airlines blev arenans officiella sponsor, är en fotbollsarena i Holloway i centrala London. Byggarbetet började 2004 och den invigdes den 22 juli 2006. Emirates Stadium håller över 60 000 åskådare och är därmed den tredje största fotbollsarenan i England efter Webley och Old Tafford. Den är dock mest känd som hemmaarenan för Arsenal FC.

När Emirates Stadium byggdes gick man något ifrån den vanliga engelska stilen. Här fokuserade man på åskådarnas upplevelse, oavsett vilken typ av biljett man köpt och var man satt. Arenan är en treplansstruktur med polykarbonattak över läktarna men inte över planen.

Det första och tredje planen huserar standardsittplatserna medan det andra planet är till för premiumbiljettköpare och företagskunder. Medan det första och tredje planen håller 24 425 och 26 646 platser respektive finns det endast 2 222 platser tillgängliga på det andra planet. Kostnaden av dessa premiumplatser och den höga efterfrågan betyder att biljetter till det andra planet drar in nästan lika mycket pengar som hela Arsenals förra arena Highbury.

Men det betyder inte att det inte finns en hög efterfrågan på de övriga biljetterna. Designen var trots allt menad att tillgodose åskådarnas behov oavsett vilket plan de sitter på. Av denna anledning finns det många bra sittplatser att få tag på, och en del går faktiskt att köpa via speciella svenska försäljare.

Emirates Stadium används dock inte exklusivt som en fotbollsarena. Den fungerar även som ett konferenscenter och har under åren varit en musikarena där artister som Bruce Springsteen, Green Day och Coldplay har uppträtt. Vid sådana shower kan arenans kapacitet även öka till 72 000 åskådare.