Camp Nou

Camp NouPå en sajt som heter Hemmamatch så kan väl ingenting passa bättre än att presentera några arenor. Och vad massar bättre då än att inleda med en av de mest kända!

Camp Nou eller Nou Camp som den också kallas, är hemmaarenan för den framgångsrika fotbollsklubben FC Barcelona. Den står alltså värd för fotbollsmatcher och hundratals av fotbollens världsstjärnor per år. Dessutom för en del konserter och andra events som kräver möjlighet att ta in många människor.

Och många människor är det som samtidigt kan vistas inne på Camp Nou. 99 354 personer närmare bestämt, och publikrekordet från 1986 under Barcelonas match i Europacupen mot Juventus är hela 120 000 personer. En ganska sanslös siffra. Arenan, vars namn betyder ’nya fältet’, är också den största av sitt slag i Europa.

Arenan började byggas 1954 0ch färdigställdes tre år senare, 1957. Den har flertalet gånger både renoverats och byggts om. Från början var det tänkt att arenan skulle ha en kapacitet på hela 150 000, men på grund av finansiella problem så gick detta inte att genomföra, så när den stod klar så fanns plats för 90 000 personer. Denna siffra har sedan varierat lite fram och tillbaka. När det beslutades att allt ståplatsutrymme skulle ersättas med sittplatser så sjönk siffran, för att senare igen öka något.

Planer har funnits på att ytterligare bygga ut Camp Nou, men dessa planer ligger förnärvarande på is.