Arenor i Sverige

Friends Arena, som ligger i Solna, strax norr om centrala Stockholm, är Sveriges största arena för sport och idrott. Friends Arena som invigdes i slutet av oktober 2012 har plats för 50 000 åskådare vid idrottsevenemang och tar in hela 65 000 vid konserter. Arenan har också tagit över rollen som nationalarena för fotbollslandslaget efter Råsunda och är även hemmaplan för AIK.

Friends Arena

Arenan rankas som enda i Sverige som femstjärnig av det europeiska fotbollsförbundet UEFA, vilket innebär att här får spelas både EM-final och Champions League-final.

Sedan 2013 spelas även SM-finalerna i bandy på Friends Arena. Övriga evenemang som hittills ägt rum på Friends Arena är bland annat finalen i Melodifestivalen.

Ullevi

Den näst största arenan för sport i Sverige hittar vi i Göteborg, nämligen i form av Ullevi, som byggdes inför fotbolls-VM i Sverige år 1958. Till skillnad mot Friends Arena så lämpar sig också Ullevi för friidrott då arenan är utrustad med löparbanor. Totalt har Ullevi plats för 43 000 åskådare vid idrottsevenemang och upp till 75 000 åskådare vid konserter.

Genom åren har en rad stora evenemang ägt rum på Ullevi, som bland annat fotbolls-VM år 1958, fotbolls-EM 1992, friidrotts-VM 1995 samt en rad konserter med diverse olika artister. Publikrekordet på Ullevi innehas av Bruce Springsteen från dennes konsert i slutet av juli förra sommaren som lockade hela 66 561 fans.

Tele2 Arena

Den nybyggda Tele2 Arena som återfinns strax söder om Globen i Stockholm är Sveriges tredje största sportarena med plats för 30 000 åskådare vid fotboll och upp till 40 000 åskådare vid konserter och dylikt. Tele2 Arena är hemmaplan för fotbollslagen Hammarby IF och Djurgårdens IF.

Swedbank Stadion

Södra Sveriges största sportarena hittar man i Malmö i form av Malmö FF:s hemmaarena Swedbank Stadion med plats för 24 000 åskådare. Till skillnad mot tidigare nämnda arenor så spelas det endast fotboll på Swedbank Stadion, vilket gör att det är betydligt lättare att hålla gräset i toppskick.

Det ska dock sägas att MFF:s tidigare hemmaarena Malmö stadion faktiskt är större än Swedbank Stadion med plats för 26 500 åskådare. Dock används denna idag i princip endast för konserter, undantaget Division 3-laget IFK Malmö som spelar sina hemmamatcher här.